News‎ > ‎

Stier

Geplaatst 27 jul. 2012 14:45 door Olivier van Wijk   [ 25 jul. 2020 01:25 bijgewerkt ]
bull toro stier rvs stainless steel art
De stier. Toonbeeld van kracht en onlosmakelijk verbonden met de zakelijke wereld en de kunst! Als symbool voor bedrijven, wall street & doorzettings-vermogen. Ook in de kunst is de stier een dankbaar onderwerp. In de griekse mythologie, in de

grotten van Lascaux, maar ook in schilderijen en beelden.

Met de horens naar beneden gericht en de benen in de voorwaartse beweging geplaatst is dit kunstwerk een symbool voor kracht, uithoudingsvermogen en vitaliteit.
De roestvrij stalen delen zijn op een wiskundige manier tot elkaar gevoegd. De 37 onderdelen zijn laser gesneden en op verschillende plekken samen gelast. Op de hals is ruimte voor een laser gesneden 'brandmerk'.

gewicht: 40 kilogram
lengte: 140 cm
hoogte: 60 cm
breedte: 35 cm
37 delig 3 mm dik roestvrij staal.
Voor een perfecte afwerking is de stier geparelstraald.
Andere formaten zijn mogelijk.

De stier en zijn achtergrond:


chinese cultuur
Karaktereigenschappen volgens de Chinese astrologie: krachtig en betrouwbaar, een geboren leider, een harde werker, kiest het liefst de kortste weg, zachtaardig en geduldig, maar kan ook flink uitvallen, is soms koppig.

griekse cultuur
De reis die Zeus in stierengedaante met Europa maakte zou misschien een etiologische verklaring kunnen zijn voor een cultureel en economisch gegeven dat verschillende eilanden in het oostelijke deel van de Middellandse Zee ooit als uitvalsbasis werden uitgekozen door migrerende bevolkingsgroepen uit het Midden-Oosten. Omdat ook het Grieks alfabet teruggaat op het Fenicische, lijkt het niet zo vreemd dat de mythologie Europa voorstelt als de moeder van Minos en daarmee van de Minoïsche cultuur, de oudste bekende beschaving in het werelddeel Europa.

Stierenvechten
Stierenvechten is gebaseerd op eeuwenoude tradities, de mythische krachten van stieren worden al duizenden jaren bewonderd; in de Griekse mythologie wordt de minotaurus (half man, half stier) bestreden. Op het Minoïsche Kreta werd bij een soort rituele dans een soort stiersprong uitgevoerd waarbij de danser(es) over de rug van het dier een salto maakte. Wat hiervan precies de betekenis was is niet bekend. In de Romeinse tijd waren er geregeld gevechten met stieren te zien in de arena's die verspreid over het gehele rijk stonden. In de vijfde eeuw was het bevechten van stieren in het gebied dat later Spanje zou heten een ritueel waarmee jonge mannen hun moed konden tonen. Later brachten de Moren het bevechten van stieren vanaf paarden naar het Iberisch Schiereiland.

Wall street

Een van de bekendste symbolen van de financiële wijk rond Wall Street is het standbeeld ‘Charging Bull’. De stier vertegenwoordigt een ‘bull market’, een steeds stijgende beurs.
Het standbeeld is ondertussen een van de meest populaire attracties in het zuiden van Manhattan geworden.

brandmerk:
1 keer 8 = 8 = 1 keer geluk,
2 keer 8 = 88 = dubbel geluk
3 keer 8 = 888 = je leven lang geluk
4 keer 8 = 8888 = overal op de wereld geluk
Je moet in China erg veel geld betalen voor een mobiel telefoonnummer met veel achten. Zakenmensen uit Hong Kong en Taiwan gaan het verst in deze getallen gekte. Het is niet ongewoon om op een speciale veiling zwaar geld te bieden voor een kenteken van een auto of een bankrekening met drie of vier achten. Chinese bedrijven zorgen er steevast voor dat hun klantenservice een nummer heeft met veel achten of dat hun producten prijzen hebben met veel achten. Zo is het in China doodgewoon om voor een hotelkamer 888 yuan te vragen, of bij goedkopere kamers 188 yuan. De Olympische Spelen in China begonnen niet voor niets op 08-08-08, en om acht over acht ’s avonds!


trivia
Omdat een stier een imposant dier is, meestal de ene bevruchter van een kudde, wordt hij in sommige culturen vereerd als symbool van mannelijke kracht en vruchtbaarheid, en is hij verbonden met verschillende goden:

    De Fenicische hoofdgod El was een stiergod.
    De stier is het symbool van de Hittitische god Teshub.
    De stier die gewijd is aan de hindoeïstische god Shiva heet Nandi.
    De Egyptische god Apis wordt afgebeeld met een hoofd van een stier.
    Aatxe is in de Baskische mythologie een geest in de vorm van een rode stier.
    Stier (Taurus in het Latijn) is een sterrenbeeld.
    Op Kreta leefde volgens de mythologie de gevreesde Minotaurus, half stier, half man.
    Het Gouden kalf was ook een stierkalf.
    De Griekse god Zeus veranderde zichzelf in een stier om de mooie Europa te verleiden.
    Ethiopië kent een vleesetende stier.
    De Taurus in Anatolië heet zo omdat in dit gebergte de nomaden rondtrokken met hun kudden         runderen waaronder een stier.
    In de Indiase Rig Veda wordt de stierenkracht van een godheid bezongen.

Comments