Vernissage Zondag 13 maart om 16 uur

Plaatsingsdatum: Feb 16, 2011 9:29:29 PM

Coco-Susanne en Olivier van Wijk nodigen u graag uit voor de vernissage van de tentoonstelling:High|Culture op het Keizer Karelplein 8c te Maastricht.We verwelkomen u graag op Zondag 13 maart 2011 om 16oo uur. Een bevestiging van uw komst stellen we op prijs.* Entree is gratisMeer informatie over de expositie en de getoonde werken onder op deze pagina

RSVP op Facebook

Olivier van Wijk Coco-Susanne van Wijk

06-25046662 06-14933167

Van Wijk|Van Wijk

Projectontwikkelaars op cultureel gebied

www.highculture.eu

Persbericht During TEFAF 2011, Keizer Karel Plein 8c, Maastricht

High|Culture Art Advisors. www.highculture.eu

High Culture presenteert opnieuw topnamen tijdens TEFAF

Olivier van Wijk & Coco-Susanne van Wijk presenteren tijdens de bekende kunst- en antiekbeurs TEFAF voor het derde jaar een exclusieve expositie in Maastricht. Van 1 t/m 28 maart strijken zij met de tentoonstelling High Culture neer op het Keizer Karelplein 8c. De tentoongestelde kunstenaars hebben wereldwijd een aandeel in publieke- en museale collecties. De vernissage van de expositie is op zondag 13 maart om 16 uur.

  1. Shinkichi Tajiri : niet eerder vertoond werk van papier en brons

  2. Thomas Raschke: objecten van staaldraad

  3. Frank Buchwald: machine lights

  4. Sabine Lintzen: objecten van glas

  5. Dick van Wijk: beelden in brons en glas

Gedurende zijn verblijf in Berlijn maakte CoBrA beeldhouwer Shinkichi Tajiri unica van papier. Tajiri ontwikkelde de sculpturen met het thema knoop als een reactie op de conceptuele kunst die haar ontstaan had in de jaren ‘60. Het idee dat het kunstwerk als een illustratie moest dienen bij een een complexe tekst was niet naar de zin van Shinkichi Tajiri. Hij was van mening dat hiermee de visuele kunst op een lager niveau werd gesteld. Met de knopen had hij een mooie ritmische vorm die direct herkenbaar was, iedereen heeft er zijn eigen associaties bij. Instant communicatie...the knot is basic.

Gaandeweg werd de knoop niet alleen een artistiek motief, maar de drager van artistieke intenties. Door de uitvoering van Tajiri werd de beeltenis van de knoop de drager van het filosofisch concept.

De expositie aan het Keizer Karelplein laat ons de knoop zien in gezelschap van een tekst uit het zen-boeddhisme. De handgeschepte papieren knopen verwijzen naar ons eigen verstrengelde leven. Het kunstwerk wordt een gedicht. De kunst van Tajiri lijkt ons te vertellen dat hij ons de knoop toevertrouwd. De knoop biedt ons zekerheid en vrijheid met plichten en rechten.

In de High Culture expositie zijn de Knots in verschillende technieken te zien. Zo presenteren Coco & Olivier de Knots in RVS waarbij het plaatmateriaal zo soepel als draad lijkt. De enorme (langgerekte) bronzen knopen met een dikke sokkel van essenhout hebben ondanks hun afmeting een schitterende elegantie . De Vertical knot in aluminium is geschikt voor in de tuin of grote hal. Uit de familie - archieven komen ook drie zeefdrukken , uit eind jaren ‘80, twee ervan zijn zeer kleurrijk en een zwart/witte versie.

Over Thomas Raschke & zijn plastische tekeningen van ijzerdraad.

Thomas Raschke is begonnen als edelsmid en al kijkende naar de lijn die de ruimte definieert kwam hij tot objecten die verder borduren op het constructivisme en dadaïsme. Net als bij de Eiffeltoren wordt de constructie blootgelegd en zo tot kunstvorm verheven.

De draadwerken verwijzen naar de virtuele wereld. Ze doen denken aan technische tekeningen in computersimulaties. Raschke moet in zijn een-op-een vertaling telkens weer bekijken welke lijnen daadwerkelijk tot de essentie van het apparaat behoren. Ook de organische vorm zoals de teddybeer van draadijzer heeft zijn eigen 'kernlijn’. Zijn werk is af en toe schetsmatig opgebouwd waarbij de lijnen soms ver en soms heel dicht bij elkaar zijn geplaatst. Uiteindelijk ontstaan er lineaire lijnsculpturen met een immaterialiteit door de grote mazen en transparantie. Een heel ritmisch beeld met mooie spanningen.

Over Frank Buchwald: Machine Lights

In het verlengde van het constructivisme zijn de industrieel uitziende lampen van Frank Buchwald een goede aanvulling op het werk van de eerder genoemde Thomas Raschke. Deze exclusieve lampen zijn met een fascinerend oog voor detail met de hand gemaakt. Sommige metalen delen worden laser gesneden, andere met de hand gezaagd en perfect afgewerkt. De machine lights reiken terug naar de oude tijd, maar ook naar de toekomst. Machine lights herbergen authentiek ambachtelijke materiaalkennis en wellustige vormen. De gloeilampen laten hun gloeidraad zien en hebben doorgaans een goudgele finish.

Over Sabine Lintzen: Objecten van glas

Sabine Lintzen is met haar glasobjecten wereldwijd vertegenwoordigd in verschillende musea. Haar nimmer aflatende creatiedrift zorgt voor een bijzonder omvangrijk oeuvre. Met een uitstekend gevoel voor kleur en vorm weet zij op een verrassende manier glas en brons te combineren. Haar nieuwste kunstwerken zijn grote vormen met ringen van glas. De tubesserie komt voort uit de bekende threads.

Over Dick van Wijk: beelden in brons, staal en glas

Dick van Wijk heeft groot succes met zijn schepen van brons en glas. Een combinatie die je niet vaak tegenkomt. De schepen hebben ditmaal een gouden luster op de zeilen wat zeer exclusief oogt. Zijn werken getuigen van dynamiek door het gebruik van roestvrij staal in samenhang met het organische brons. Het werk van Dick van Wijk heeft de afgelopen decennia een grote invloed gehad op het Limburgse landschap. Voorbeelden daarvan zijn het Nationaal Indiëmonument en het Nationaal Monument voor Vredesoperaties in Roermond.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Olivier van Wijk: 06-250466662 of kijk op www.highculture.eu