Zakenreis Singapore 20 oct. 2013
Plaatsingsdatum: Oct 20, 2013 1:59:52 PM
Op uitnodiging van een kunstverzamelaar was High Culture afgelopen 10 dagen in Singapore. Een kennismaking met de kunst en cultuur in deze wereldstad kwam zo tot stand.
Met 17 miljonairs per 100 inwoners is Singapore zeer welvarend. Het straatbeeld vertoont dan ook de nodige hoogstandjes op het gebied van architectuur en kunst in de openbare ruimte. Vooral dat laatste trok onze aandacht omdat High Culture in Europa ook de nodige projecten in de openbare ruimte heeft voltrokken.
Wat gelijk opvalt is de gemiddelde grootte van de kunstwerken van grootheden als Henry Moore, Salvador Dali, Botero en vele anderen. De competitie tussen de wolkenkrabbers en sporadische ruimte ertussen is enorm. De inwoners spreken van de 'Fat bird' van Botero en zien schuin daarachter de (magere ) Denker van Rodin zitten. Een duidelijk verschil met de gemiddelde grootte van kunstwerken in bijvoorbeeld het Nederlandse straatbeeld.
Er worden behoorlijk wat meters in de hoogte gewijd aan de hedendaagse en moderne kunst. Het effect ervan heeft niet alleen zijn weerslag op de bezoekers van de stad, maar ook haar inwoners. Singapore heeft duidelijk door dat de creatieve geest van haar inwoners een voordeel biedt op de lange termijn in een gebied zonder eigen grondstoffen.
Die creatieve geest heeft danwel nog wat extra stimulans nodig gezien de inzendingen van de ' sun tech mall' tekenwedstrijd. Een visualisatie van dit winkelcentrum leverde geen noemenswaardige verschillen op in de leeftijdscategorie 8 tot 88 jaar. Het huidige artistieke klimaat heeft nog niet het revolutionaire effect gehad op deze 'melting pot' van de Chinese, Indiase en Indonesische cultuur. Wat mij persoonlijk aansprak was de fotoserie in het Singapore Art Museum van een cordon Indiase bermmaaiers in militaire slagorde. Wellicht een sociale kanttekening richting de verhoudingen tussen de Indiase en Chinese afstammelingen?
Singapore investeert in haar erfgoed en spoort haar inwoners aan kennis te nemen van de hedendaagse kunst uit Azië en de Europese kunst. Aankomende woensdag begint de Biënnale van Singapore en naast verschillende musea zijn kunstwijken als Gillman Barracks en Dempsey Hill de moeite waard voor een uitgebreid bezoek. Gillman Barracks is de progressieve van de twee en bestaat pas een jaar. Met de commerciële huurprijzen die er van toepassing zijn, blijft ook voor deze galeries de bekende beursdeelnames een noodzaak.
High Culture heeft haar onderzoek goed kunnen uitvoeren en met verschillende partijen in de markt gesproken. Een nieuwe koers voor de benadering van deze groeimarkt heeft zich kunnen ontwikkelen. De eerste opdrachten krijgen vorm en binnen niet al te lange tijd gaan Coco-Susanne en Olivier van Wijk weer terug.
Op verzoek kunnen aspecten nader worden belicht zoals:
Chinees antiek en Singapore
2016 en de woningmarkt
Hands on kunsteducatie en human capital
glaskunst en de aziatische aanpak